Egy Blog

#780 - Money or love

2022. november 24. - ZsubiHUN

Szeptemberben kaptam az infót, hogy lesz egy reality a TV2-től, ami olyannak ígérkezik, mint az Éden Hotel, csak Money or love címmel. Nem is kellett ennél több, ott ültem az első adás előtt, függetéenül attól, hogy a TV2 a harmadik évaddal megölte itthon az ÉH-t (öt napos ciklusok, az erőszakoskodós botrány), de bizakodó voltam, főleg amikor megláttam ÉdenLevit a játékosok között. Egy igazi, több valósághow-t megjárt veterán, aki szeret szerepelni, csinálja a show-t. Mi baj lehet?

A felállás hasonló, mint az ÉH-nál (vagy az Exek az édenbennél volt), elfogadható külsejű fiatalokot összezárnak valahol a Közép-Amerikai térségben egy luxusvillában, ahol párt keresnek, taktikáznak, egymás ellen játszanak, buliznak, alkalmanként a teraszra hánynak, de mindezt egymásnak, mert a néző már a kész terméket kapja. Egymással basznak ki. Ennél már tényleg csak a Survivor jobb, ott csak a trópusi környezet jár a játékosoknak, kemény taktika az egész.
Az várható volt, hogy nem ugyanazt kapjuk, mint az Édennél, mert nem voltak összeeresztve, külön házban laknak a fiúk és lányok. Emiatt nyomokban Too hot to handle-t tartalmaz a játék, ami a Tinder randik világában nem rossz dolog, legyen csak hiányérzetük, ne kapjanak meg mindent azonnal, ismerjék meg a másikat. Még az első adásban kiderült, hogy ez kvázi élő műsor, mint egy ValóVilág, mert a nézők szavazata is befolyásolhatja a játékot, de a kiesésről a játékosok döntenek. Először felcsillant a szemem, hogy egy ilyen hibrid formátumot kapunk, végre nem csak jól hangzó hívószó lesz a nézők véleménye, majd kiderült, hogy csak hétköznap esténként lesz összefoglaló, kiesik két nap. Ilyenkor csak ülnek a kezeltek a nappaliban és nézik a falat? Vagy akkor nem is élő a műsor? Miközben folyamatosan szavazásra buzdítanak minket?

Ha már szavazás: az eltelt majd' három hónap alatt csak olyan szavazást láttam az appon, hogy ki a legszimpatikusabb fiú és lány a házban? Miközben bizonyos "párok" kaptak nyereményt, mert a nézői szavazást megnyerték. Nem kifejezetten játékot befolyásoló interakció...

Az első hetek a lassú ismerkedéssel teltek. 10 perces beszélgetések ketteseben, illetve néhány órás játékok, ahol a játékosok választották ki a partnerüket. Ez volt az, ahol elcsúszott az egész koncepció, mert egy idő után mindenki ugyanazzal játszott együtt, majd ugyanezzel az emberrel mehetett a rapid randira is. Voltak olyan játékosok, akik egyszerre kezdték a 11 hetes játékot, de összesen nem beszéltek fél órát kettesben. Nagy hiba volt engedni, hogy mindig ugyanazzal legyenek együtt, mert ezzel csírájában fojtották el a taktikázás lehetőségét és a szereplőket sem ismertük meg igazán. Mindig a véletlenre kellett volna bízni, hogy ne aludjunk el a TV előtt.

Eleinte egészen kreatív feladatokat kaptak: festeni kellett, tortát és reggelit készítettek a másik ház lakóinak, közös testfestést kellet alkotniuk. Becsúszott nem kevés olyan is, amikor tárgyiasították a csajokat, az arányokat nem mindig sikerült eltalálni vagy legalább jól adagolni, de törekedtek arra, hogy süllyedjen a műsor ValóVilág szintre. Viszont az idő előrehaladtával az ilyen feladatok szépen megszűntek, sportnapok voltak, ahol Álomrandit nyerhettek.. Többnyire jó feladatok voltak, de kezdett átmenni Survivorbe a műsor.

Az első kiesőre KÉT HETET kellett várni. 11 adás, nettó 10 nap játékidő. Ekkor vártuk azt nézőként, hogy jön a párba állás, elkezdődik a játék, beindul a tematikázás (sic!) gőzhengere, jönnek a már említett teraszra hányós bulik, felpörgünk. Hát kurvára nem így történt! A szomorú az egészben, hogy a játékosok is ezt várták, nem egyszer mondták, ha majd jön a párba állás pénteken, akkor mi lesz. Hát nem lett. Lófasz sem! Jöttek-mentek a játékosok, de a lassú tempó miatt nézőként ez nem volt izgalmas. Védettséget, előnyt vagy hatalmat senki sem kapott, ahogy titkos feladata sem volt egy új beköltözőnek sem. Napoztak, játszottak, néha találkoztak a másik nemmel, majd folytatták ugyanezt.

Az új érkezőktől mindig megkérdezték, hogy money or love, amiért jöttél. Mennyi jelentősége volt ennek? Igen, jól sejti a kedves olvasó, semennyi. Pedig lett volna ebben lehetőség!
Mondjuk a második hét végén megtörténik a párválasztás, összeköltöznek a játékosok. Telnek a hetek, jönnek-mennek a játékok, pörög a taktika kicsit poros bakelitlemeze, kialakulnak erős párok. Mondjuk van két olyan játékos, mint a MoneyAidan és MoneyKitty párosa, akik úgy érzik, hogy szerelmesek lettek, ezt is jelölték meg beköltözéskor. Ekkor megjelenik a műsorvezető (most Demcsák Zsuzsa volt, egész jól lehozta), mindenki összefossa magát, hogy mi van, majd válaszút elé álltja a két játékost: mivel Ámor nyila beléjük talált, mehetnek haza együtt, már nyertek, övék a szerelem. Vagy maradnak, de soha többé nem alkothatnak egy párt. Érdekes csavar lett volna, amit lehetett volna alakítani, hogy csábító legyen a kiszállás a játékból (lásd Éden Hotel 2).

L-E-H-E-T-Ő-S-É-G-E-K

Ehelyett ugyanaz volt minden héten, egyre kevesebb izgalommal. Már a játékosokon is látszott, hogy unják. Ugyan az álomrandik lehetősége, ami lehetőséget adott arra, hogy kamerák nélkül eltöltsenek egy estét és részt vegyenek egy külsős programon kettesben, motiválta őket, de  ezeket is két-három pár nyerte folyamatosan, ők mentek külsős közös programra, a többiek maradtak otthon és sopánkodtak. A véletlenszerű párosodással ezt ki tudták volna szűrni, nem fásulnak be (lásd MoneyKitty) a játékosok. A ponton beküldték MoneyTheót, a svéd származású, de Magyarországon élő arcot. Egészen jól beszélt magyarul, de nagyon sokszor nem tudta magát rendesen kifejezni. Sajnos az angolról letiltották a játékosokat. MoneyKitty élt néhány évet Svédországban. Természetesen semmilyen módon nem használták ki ezt a szerkesztők.

L-E-H-E-T-Ő-S-É-G-E-K

Ilyen heteket hagytunk magunk mögött nézőként, majd eljött az utolsó hét, amikor is összeköltöztették őket. Egy kibaszott hétre! Ekkor derült ki, hogy a győzelemre addig toronymagasan esélyes, fentebb is említett Aidan-Kitty páros nem tud együtt élni. Öt nappal a játék vége előtt buktak el mindent. Jelen soerok írója módfelett dühös lett volna emiatt, de ők egészen jól kezelték a helyzetet. Pedig végig azt hitték, hogy megtalálták a szerelmet, passzolnak egymáshoz, várták, hogy megismerjék a másik családját, élik a fiatal szerelmesek boldog életét. De nem, mert Kitty, aki elég komoly önértékelési problémákkal is küzd, a műsorban nem tud úgy bulizni, mint  való életben, nem tudja magát elengedni, amit Aidan nem tudott hova tenni, elég hosszú ideig megbeszélni sem tudták. Pár óra alatt borult minden.
Így nyerte a játékot MoneyBazsi és MoneyPetra, akik kb. kényszerből lettek párok. De legalább a gagyi és nagyjából teljesen súlytalan végjátéknál a legrosszabb verziót húzták, 5 millió Ft-ot a TV2-nél hagyva. 

A válasz a bevezetőben feltett kérdésre: minden.

A bejegyzés trackback címe:

https://zsubi.blog.hu/api/trackback/id/tr3517972366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása