Egy Blog

#769 - Ciki-csikk

2019. február 20. - ZsubiHUN

Február első napjaiban ellepte a közösségi oldalakat az alant is látható plakát, mely arra buzdít mindenkit, hogy ne dobja el a cigicsikket. Engem, mint nem dohányzót, inkább felhúzott ez az egész kampány. Miért korlátozzák februárra a kampányt?

Miért nem cigicsikkmentes jövő? Vagy, hogy könnyebben feldolgozható időintervallum legyen megadva: cigicsikkmentes 2019! #nemdobomelazutcánegészévben #csikketakukába2019 #már4hónapjanempöccintettemkiakocsibólvezetésközben Ehhez hasonló kiírásokat szeretnék szerte a világban. Szerintem a legtöbb dohányos, azon kívül, hogy bűzölög az utcán, a megállók mellett, a munkahelyén az erre kijelölt helyen (aztán odabent is, mindenki örömére) észre sem veszi, hogy eldobja a csikket. Egyfajta természetes mozdulat, mint a lélegzés. Pedig nem az, a kukába kellene dobni. Az utcán legrosszabb esetben minden kereszteződésnél van erre lehetőség, de a belvárosban (várostól függetlenül) még több, sőt sok helyen kifejezetten csikkgyűjtő is van. Legalábbis egyszer már láttam ilyet. Ilyenkor kellene a bokorból előugrania a közteresnek és a helyszínen jó vastagon megbírságolni a szabálysértőt, valamint elkobozni és megsemmisíteni a nála található összes cigarettát. Gondolom sokan sopánkodnának, hogy a drága ciginek annyi és még a köcsög is megbüntette ötezerre, de legközelebb lehet keres egy kukát.

Az elkobzással mindenki jól járna. Az illetékes szerv rakhatná fel a videókat a netre, jönnének a lálykok, a támogatás, nőne a bevétel, még többet lehetne bírságolni. A dohányosok vennék az újabb dobozzal, amivel ömlene a pénz az államkasszába (nem szeretném, hogy Lőlő újabb állami beruházás nélkül maradjon), mérgükben ismét eldobnák azt a kis darab büdös szutykot, ezzel újraindítva a ciklust. Aztán egy idő után inkább leszoknának róla, így egészségesebb lenne a társadalom, az erre költött pénzt sportra, kikapcsolódásra költenék. Nekem meg bilibe lóg a kezem.

Mellesleg az utcákat járva egyáltalán nem vettem észre, hogy kevesebb lenne a cigizésből származó hulladék. Mindenki ugyanúgy elhajigálja, bele a csatornába, a járdára, szerintem az a két 13 éves kislány is eldobta, akiket a múltkor láttam a Corvin-negyednél reggel. Pedig rájuk van a legnagyobb hatással a közösségi média, ezt a fajta társadalomformálást az ő korosztályukkal kell kezdeni, hogy a gyermekeik nevelésekor ösztönösen ezt adják át. Mert a 30 feletti korosztályra már nem lehet akkora hatást gyakorolni, őket büntetni kell, hátha abból tanulnak.

HA MÁR RÁSZOKTÁL, NE DOBD EL AZT A SZART! 

51155559_2061057133983795_7474910899560513536_n.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://zsubi.blog.hu/api/trackback/id/tr8514608000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása