Egy Blog

#587 - Török futam

2011. május 09. - ZsubiHUN

Az idei F1 szezon előtt nem gondoltam volna, hogy a szabályváltoztatások és az új gumiszállító ilyen jó irányba fogja mozdítani a sportot. Úgy tíz éve minden évben hoznak új szabályokat, amiktől több előzést, szorosabb futamokat várnak, de eddig semmi sem vált be. 2009 nem volt rossz, mert a Brawn csapat csúnyán elvert mindenkit, de ez csak egy év. Aztán idén újra jött a KERS, ami csak nem lett egységes, így a három legkisebb csapat nem használja, a RedBull meg néha. Akkor is csak rövid ideig, de legalább a rajtnál sem működik, így Webber mindig visszaesik. Valamint újítás a DRS is, ami a hátsó szárny legfelső lapját állítja vízszintesbe, ha a szituáció megengedi. Ausztráliában sok haszna nem volt, a KERS-szel könnyedén ki lehetett védekezni, de azóta minden futamon hoz előzéseket, a hátul jövő pilóta tényleg jelentős sebesség különbséget tud elérni a fékezési pontig. Rövid ideig védhető a pozíció, de utóbb a gyorsabb pilóta előzni fog. Megszűnt a maximum két körig tartó próbálkozás, majd a szélárnyék mögé lemaradás, hogy kíméljék a gumikat. Mert ezeket a Pirelliket hiába óvják, gyorsan elkopnak. Néhány puhábban vezető pilóta pár körrel tovább kint velük maradni, de egy friss szett már az első körben gyorsabb a használtnál, sokat lehet veszíteni, avagy nyerni akár két kör alatt is. Az egyedüli bajom ezzel, hogy a verseny felétől az ideális ív mellett rengeteg lesz a gumi törmelék, nem lehet szélesebb íven venni a kanyart egy előzési pozíció érdekében. Igaz, néhány kör alatt szépen letisztítható egy szélesebb sáv, de akkor azokban a körökben előzést nem látunk. A Pirelli a következő nagydíjra már egy keményebb kemény keveréket hoz, amitől hosszabb etapokat tudnak majd futni és a törmelék is kevesebb lesz. Remélem unalomba azért nemfog fulladni, a mindig is unalmas spanyol futam.


Hogy egy kicsit a vasárnapi futamról is szóljak: ennyi előzést talán a tavalyi évadban láttunk összesen, mint most! Az egy dolog, hogy az előzési zónában szinte minden körben előzött valaki, de máshol is voltak próbálkozások, amiknek egy jelentős része előzéssel fejeződött be. Sok esetben még visszatámadás és visszaelőzés is volt. A kerékcseréknél talán még sok is, de így esély sem volt arra, hogy elaludjunk a TV előtt. Még ilyen versenyeket!

A bejegyzés trackback címe:

https://zsubi.blog.hu/api/trackback/id/tr485557743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása