Egy Blog

#352 - Króm

2008. szeptember 04. - ZsubiHUN

Szépen csendben, senkitől sem zavartatva, szerény személyem érdeklődését maximálisan elkerülve a héten a Google, ki minden keresőnél és műholdas térképnél nagyobb ingyenes letölthetővé tette első böngészőjének első ß verzióját. A kicsikét Google Chrome 0.2ß-nak hívják. A kicsike jelzőt azért használom egyrészt, mert ezen adathalmaz a legfrissebb a böngészők piacán, a maximálisan TűzRóka párti Google csak úgy elénk dobta, mondván annyira gyors, hogy csak kattintunk és már kész is. Ennek kivesézésre a másrészt rész után visszatérek. Másrészt tehát azért kicsike, mert a webről letölthető telepítő fájl csupán 476kB. Természetesen megnyitás után azonnal látjuk a kiírás, hogy a további összetevőket jelenleg ismert világunk nyolcadik csodájaként számon tartott Internetről tölti le. (a nyolcadik csoda sokaknak lehet a Viagra) Kis cselesek...

Gyors telepítés után szembetaláljuk magunkkal a minimál design-nal ellátott Chrome böngészővel. Természesen tudja a több lapost megjelenítést, de a lapokat nem úgy rendezi el, ahogy azt a FireFox-tól megszokhattuk, hanem az ablak tetején jelennek meg. Ezzel rengeteg helyet spóroltak a t. fejlesztők, de eléggé szokatlan. Nem rossz, csak szokatlan, kell pár óra ahhoz, hogy az ember megszokja. Váltogatni, bezárni, újat nyitni ugyanúgy lehet, ahogy más böngészőkben.

Elsőre hiányoltam a beépített Google keresőt a Google böngészőjéből, de a címsorba gépelve láthatjuk, hogy milyen javaslatokat tesz a keresésre. Csak entert kell nyomnunk és máris keresünk. Ekkor tűnhet fel a szemfüleseknek és nem villámsebességű Chello előfizetőknek, hogy egy másodperc sem kell, máris látjuk az összes találot. Kattintva a nekünk megfelelőre szinte hihetetlen sebességgel töltődnek be a weblapok, az ember csak kapkodja az egeret. Valóban sokat törődtek a Javával.

Hibája, de inkább hiányossága is van, természetesen. Például nincs hozzá Winamp Toolbar, amit én szeretek használni. Ha sok videó van egy lapon, azoknak a kezdeti képkockáját nagyon lassan tölti be, sok esetben a töltés közben az adott lapon nem is tudunk lejjebb tekerni, se új lapot nyitni. Némely beépített videó betöltése és megtekintése közben sem tudunk tekerni, de ezek biztosan csak a ß verzióság hibái.

Másik nagy hiányosság, hogy ugyan a program minden egyes szeglete anyanyelvünkön szól hozzánk, de magyar szótár nincs benne, így a begépelt szöveg 90%-át aláhúzza. (Mondjuk, amilyen nyelvtannal manapság az Internet felhasználók fiatal korosztálya rendelkezik, a FireFox is aláhúz ennyit.) Ezt a fícsört ebben a formában még kihagyhatták volna, mert csak megzavarja a felhasználót.

Egy utolsó nagyon furcsa dolog, amit házi tesztelgetésem közben észleltem, hogy az elindítása után, betekintve a Feladatkezelőbe azon ocsúdunk fel, hogy a csekély memóriát fogyasztó Chrome-ból két példány fut. Plusz a Google Update a maga kb. 1,5 MB-val. A két párhuzamosan futó Chrome egymás nélkül nem tud létezni, ha kilőjük az egyiket, leáll a program.

Összességében jó lesz ez, mert gyors, keveset fogyaszt, minimális design-nal áldották meg (kérdéses, hogy kinek mennyire tetszik), egyszerűen kezelhető. De kérdés, hogy ezzel a Google konkurenciát állít vagy segítséget nyújt a FireFox-nak ahhoz, hogy végleg kitöröljék az emberek agyából az Internet Explorer használatát. Ami, csak arra jó, hogy letöltsük vele a FireFox-ot. És most már a Chrome-ot is. (Papesz után szabadon)

A bejegyzés trackback címe:

https://zsubi.blog.hu/api/trackback/id/tr185500445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása