Egy Blog

#703 - Chilis bab

2013. január 25. - ZsubiHUN

Valószínűleg a vajas kenyér után a második legkönnyebben elkészíthető étel, amit a hátán hord a Föld. Éppen ezért nagyon könnyen el is lehet rontani. Szerencsére a mai adásunk egy olyan chilis babról fog szólni, ami közel tökéletesre sikerült. Hogy miért csak közel, az az olvasás végére ki fog derülni.

Miután a hős férfi  eldöntötte, hogy kis családját/barátnőjét/haverjait egy saját készítésű chilis babbal kápráztatja el, írjunk egy listát. Nem azokról a nőkről, akiket még mélyrehatóan meg kell ismerni, hanem azokról a termékekről, amik a főzéshez kellenek. Feltételezzük, hogy edények és folyó víz van otthon, így elindulhatunk egy számunkra szimpatikus helyre beszerezni mindet. Ez lehet egy kellemes közért, ahol Izolda néni segít kiválasztani a megfelelő dolgokat, de egy mocskos kapitalista multi is megteszi, ha nem akarunk cseverészni vásárlás közben. A legjobb egyébként erre a célra a piac, de ilyenre helyre józanul, önszántamból nem megyek. Miután elkészítettük okos telefonunkban a bevásárló listát, vegyünk meg mindent, 20%-os ráhagyással. A mai adag 6-8 főre elegendő mennyiség lesz, a minél többet főzünk egyszerre, annál jobbak lesznek az ízek elv lapján.

WP_20130124_001.jpg

Egy megfelelő méretű lábosban olajat melegítünk, majd rádobjuk a három kisebb fej felkockázott vöröshagymát (van aki csak karikázza, ízlés kérdése). Addig kergetjük egy fakanállal a forró olajon, amíg üveges nem lesz a külseje, majd hozzátesszük az apróra vágott két-három gerezd fokhagymát. Pár pillanattal később ráborítjuk az egy kiló darált marhahúst. Hogy ezt az állat melyik részéből kérjük kedvenc hentesünknél, azt a pénztárcánk mondja meg, én vegyes sertés-marhát vettem akciósan a Tescóban. Igen, a pénztárcám segített dönteni, de semmiképpen se szárnyasból csináljuk! Aki nagyon lelkes, az vehet egészben húst és nagyon apró kockákra felvágva öntheti a hagymához. De így sem lehet baromfi! Kevergetve megpirítjuk a húst, közben finoman megsózzuk, majd elfőzzük a levét. Ha már türelmetlenek vagyunk, kicsivel hamarabb ráöntjük a két konzerv vörös babot. Ha szükséges, öntsünk rá annyit vizet, hogy éppen ellepje, majd főzzük. Ez egy nagyon unalmas folyamat, nyugodtan bontsunk egy sört, attól jobban érezzük magunkat. Nyomkodhatjuk a telefonunkat, Facebookon bátran lálykolhatjuk az Egy Blogot, de folyamatosan kevergessük. Ha már kezd fogyni a leve, adjunk hozzá három hámozott paradicsomot, ettől jobb lesz az íze és sűrűbb lesz a főzetünk. Ekkor kezdődik az érdemi ízesítés is. A minőségi chili port és előre gyártott chilis bab fűszerkeveréket adjuk hozzá. A chilivel érdemes vigyázni, csípi a szemet és az elfogyasztott sör után a tűzhely melletti melegben jó ötletnek tűnhet tisztán megkóstolni. Ne tegyük! Ha nagyon magyarosak akarunk lenni, adhatunk hozzá csípős Piros Aranyat, de ezzel óvatosan, mert sós. Kevergessük bátran és vegyük lejjebb a főzőlap erejét, közepes lángon is elég ilyenkor főzni. Folyamatosan kóstolgassuk, ha elértük a kívánt erősséget, adjuk hozzá a kukoricát, így már nem fogjuk azt érezni, hogy valami még kellene bele. Ekkora mennyiséghez egy konzerv elegendő, a lényeg, hogy normális márkát válasszunk, az alsó polcos könnyen szétfő. Újból megkóstolva állíthatjuk be az erősségét. Ha nem olvad le a kanál, akkor adjunk hozzá jalapeno vagy hegyes erős paprikát, szeletelve (ez hiányzik a tökéletességhez). Egy perc elteltével vegyük le a tűzről, tálaljuk friss fehér kenyérrel és sörrel.

A bejegyzés trackback címe:

https://zsubi.blog.hu/api/trackback/id/tr755087850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása