Egy Blog

#591 -Nyomtatott sajtó

2011. május 12. - ZsubiHUN

A Cyber-világ rovat nem Cyber-világ bejegyzését olvashatják.


Hosszú idő után először akadt kezembe videojátékokkal foglalkozó magazin, meg is rohantak az emlékek, pedig csak egy PC Gururól beszélünk. Nem mondom, hogy katasztrofális újság, de csak PC-sek írnak benne, sokszor konzolos teszteket...

A lényeg, hogy eszembe jutott, annak idején mennyire vártam a Playtime!, majd Multiplay!, majd ki tudja milyen címmel megjelenő, Magyarország talán legszínvonalasabb havi konzolos magazinját. A végén, amikor már PS Guru néven futottak, előfizető voltam, a postaládában várt minden hónapban az újság, nagyjából egy délután alatt ki is olvastam. A jobb és az engem érdeklő cikkeket többször is elolvasta, sokat szinte kívülről tudtam, a képalákon mindig jókat derültem, avagy fogtam a fejemet. Az akkoriban luxusnak számító DVD mellékleten található tesztek (írásos kommentárral) és előzetesek kiválóak voltak. Ne feledjük, ez még 2004-2005-ben volt, akkor még nem sokan rendelkeztek szélessávú internet kapcsolattal, Youtube sem volt, csak a kopár internet, néhány híroldallal. Talán még pornó sem volt! Akkoriban minden, a játékokat érintő hírt onnan tudtam meg, nem voltak pár soros, önmagukat ismétlő hírek, amikből az derül ki, hogy készül egy játék. Az ilyeneket szépen egy csokorba gyűjtötték, vagy bekerültek a lapzárta után érkezett részbe. Ha egy kiadó összeolvadt a másikkal, arról hosszabb, átfogó írás született, a várható következményekkel, nem csak két sor, majd fél nap múlva egy, már hat soros hír, amiben csak kevés új információ van.


Igen, az internet világában, amikor senkinek sincs ideje egy hosszabb írásra, mert csak arra kíváncsi, hogy mikor jön már az kállofdúti, mert a hetes már négy hónapja megvan, tök gáz, nem is lehet hosszabban írni, nem olvassák el. Októberben jön a kállofdúti, oszt kész. Ha meg elcsúsztatják egy hónappal, akkor sipákol, hogy erről sehol sem írtak, miért nem lehet tartani a megjelenést, stb. Pedig írtak, csak egy lábjegyzetnyi hírben. Emiatt a felgyorsulás, minél hamarabbi, de semmit mondó hírszerkesztés, látogató és pénzhajhászás miatt nem tudnak megélni a csak offline magazinok. Élő embernek nincs arra pénze, hogy egy ilyet támogasson. Néhány játéktesztet le lehet hozni hamarabb, mert a tesztpéldányok kikerülnek, ha nincs szoros megkötés, akár két héttel korábban s olvasható a teszt, de a hó közepi vagy végi megjelenésekkel nem lehet mit kezdeni. Mire az újságos bódéba kerül a lap, már mindenki legalább kétszer végigjátszotta a játékot, a tesztelőnek meg amúgy sincs igaza.


Mindezektől függetlenül jó érzés egy igényes külsejű, igényes stílusú (semmi gém, gamma, stuff, stb.) - még ha elsősorban PC-s is - lapot a kezünkbe venni. Az ember kultúrálódik, olvas, nem csak üvölt a metrón a fülébe a zene.


A Cyber-világ, Cyber-világot kritizáló, de mégis ott íródott rovatát olvasták.

A bejegyzés trackback címe:

https://zsubi.blog.hu/api/trackback/id/tr385557768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása