Egy Blog

#15 - Xbox 360

2005. május 20. - ZsubiHUN

Néha az elsőkből lesznek az utolsók. Ezzel a kis bölcsességgel nem az új X-et akarom lehúzni, hanem ezt mutatták be legelőször, még az E3 előtt és erről írok legkésőbb. Különösebb oka, nincsen, így jött ki.

2005. 05. 13. Péntek. Európai idő szerint hajnali három órakor az MTV zenecsatornán bemutatták az Xbox 360-at. Így fog kinézni:

box.jpg

A kontroller szerintem elég nagy. Az új PS kontroller sokkal jobban néz ki. Természetesen vezeték nélküli lesz és infra porton keresztül kapcsolódik a konzolhoz. A tetején lévő ződ világító izét megnyomva lehet elérni a dashboardot. Innen lehet elérni szinte az összes funkciót, tehát behozza az X menüjét. De alkalmas a gép kikapcsolására is.

boxcont.jpg

A gép neve hivatalosan Xbox 360 lesz, nem Xenon vagy Xbox 2. A M$ ezzel akarja elkerülni a számbeli lemaradást a Sony-hoz képest. Alapból rendelkezni fog egy 20Gb-os vinyóval, ami kivehető lesz és a gép nélküle is kiválóan fog működni. A gép teljesen személyre szabható, ha valakinek nem teszik ez a fehér szín, vásorolhat hozzá különféle előlapokat, a szivárvány minden színében. művészi vénával rendelekező tuljaok valószínűleg vehetnek teljesen standard előlapokat, melyek tetszése szerint színezhet/matricáhat föl, hogy konzolja teljesen egyedi legyen. Az online játékot nem fogják háttérbe szorítani, olyannyira, hogy minden játéknak KELL valamilyen online támogatással rendelkeznie. A világhálón való játszás továbbra sem lesz ingyenes, elő kell rá fizetni, de az eddigi Silver (a gyengébbek kedvéért ezüst) csomagosokat átléptetik Goldba (az előzőek kedvéért arany). Online majd lehet sokféle dolgot művelni, lesz messenger, video chat, demók, trailerek, kiegészítők letöltése. A játékoknak támogatniuk KELL a 16:9-es képformátumot és a HDTV-ket (nagy felbontású TV). A nextgen konzolok ezeken tudják csak igzán megmutatni, hogy mit is tudnak valójában. Kis hazánkban ezt NAGYON kevesen fogják tapasztalni, mert ilyen televízió készülék meglehetősen kevés háztartásban található. A játékok még mindig legalább 5.1-es hangzással fognak megjelenni (remélem erre a Sony rákényszeríti a fejlesztőket). Technikai adatok:

  • 3,2 GHz IBM PowerPC CPU
  • 512 MB os ATI videókártya 500 MHz-en
  • 512 MB UMA 2,4 GHz
  • 3 db USB 2.0 port, ebből egy hátul, a majdan megjelenő kamerához / fényképezőgéphez / mp3 lejátszóhoz
  • 2 db memóri kártya lyuk
  • Ethernet port

A játékok DL-DVD-n fognak megjelenni és a gép NEM támogatja BR és HD-DVD formátumot. De tudja kezelni a DVD-Video, DVD-ROM, DVD-R/RW, DVD+R/RW, CD-DA, CD-ROM, CD-R, CD-RW, WMA CD, MP3 CD, JPEG Photo CD lemezeket.

A gép első ránézésre gyengébbnek tűnik, mint a PS3. Ez a második rápillantáskor sem változik meg. A "csatát" nagyon úgy néz ki, hogy újra a Sony fogja megnyerni, pedig az új gépét csak 2006-ban dobja piacra, a M$-nal lesz, majd' fél év előnye, ha tudják tartani a novemberi megjelenést, ami a legújabb pletykák szerint lehet, hogy nem fog összejönni. Az Anandtech írása szerint az E3-on kiállított Xbox 360 demókat nem a képernyők alatt elhelyezett prototípusok futtatták, hanem a hátrébb elhelyezett Apple számítógépek. Azért ezekről, mert ezeken fejlesztik az X-es játékokat.

Közben felkerült a netre a GTA:SA Xbox-os verziójának videója. A képkockákon jól látszik, hogy a fejlesztő kollégák nem ültek több, mint fél évig a seggükön, hanem keményen dolgoztak a játék szebbé tételén. Igyekeztek kihasználni az erősebb hardver minden tudását. Megkétszerezték a látótávolságot, állítólag megduplázták a poligonok számát, aki ráér nyugodtan számolja meg őket, én hiszek nekik. A látótávolság tényleg SOKKAL nagyobb, a táj a távolban nincs elmosódva, ez máshol is érezhető, a képek élesebbek, a színek teltebbek lettek, nem olyan sárga, mint PS2-n. A Rockstar North újfent kiváló munkát végzett. a játék június 10-én kerül az európai boltokba.

A bejegyzés trackback címe:

https://zsubi.blog.hu/api/trackback/id/tr805087969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása