Egy Blog

#328 - BKV

2008. május 13. - ZsubiHUN

Az elmúlt napokban kicsit politikába fordultam, tehát folytatom is ezt a tendenciát. Ha ma nem ütközök semmi felháborítóba, akkor egy időre abbafejezem ezt a dolgot. Most foglalkoznék egy keveset országunk fővárosának kikiáltott helység tömegközlekedési vállalatával egy keveset. Az egy dolog, hogy a bérletek ára évről évre több, lassan belecsömörlök a megvásárlásukba. De az, hogy a járművek úgy néznek ki, mintha sosem lettek volna kitakarítva, a hangjuk akkora, hogy a saját hangomat nem hallom utazás közben, menet közben kiszakad a vesém, az már túlzás. Ilyen jegy és bérlet árak mellett. Jó, a vesém kiszakadása nem csak a járművek oka.

A ország több pontján és a TV-ben is hirdetik a ződek vagy nem ők. Tudjátok, óriásplakát, rajta egy kipufogó és egy kerékpár. Más kérdés, hogy egy ilyen plakátnak mi keresnivalója van az autópálya mellett...), hogy ne járjunk autóval, ami sokat fogyaszt és szennyezi a levegőt, telenyomva azt mindenféle káros anyagokkal, hanem járjunk biciklivel, gyalog, görkorcsolyával, vagy egyéb zöldnek kikiáltott "járművekkel". És BKV-val. A kezdeményezés jó, hiszen az autók tényleg szennyezik a környezetet és az embereket, de a többség úgysem fog átállni a tömegközlekedésre, amíg az ilyen. Most nem csak a budapestire, hanem az ország egész területén megtalálhatóra gondolok. Amíg a MÁV vonatok ilyen állapotúak, amíg egy 107 km-es vonatút diák jeggyel 885 HuF-ba és 2 órába kerül, addig mindenki autóval fog járna, mert gyorsabb, kényelmesebb és olcsóbb. Főleg akkor olcsóbb, ha többen is utaznak az autóban, mert úgy szétoszlik az útiköltség, egy közel 200 km-es út egy felnőtt főre vetítve olcsóbb, mintha vonattal vagy busszal menne. Ha felújítanák a síneket, hogy ne gyökketővel kelljen menni, ha vennének új vagonokat, hogy az utasok komfortosabban tudjanak utazni, és mérsékelnék a jegyárakat, sokkal többen vennék igénybe a vonatokat. Legalábbis szerintem.

Mindezek vonatkoznak a BKV-ra is. Ha lennének tiszta és modern járművek, normális jegyárak mellett, szerintem sokkal többen vennék igénybe a BKV járatait, mint most. Valószínűleg a bliccelők száma is kevesebb lenne, mert magas színvonalú és segítőkész szolgáltatást kap a vezetőségtől, az ellenőröktől és a sofőröktől. engem a múltkor a 67-es buszon a sofőr nemes egyszerűséggel összenyomott az ajtóval. Elfelejtett belenézni a tükreibe, nem várta meg, hogy felcsendüljön a "Kérjük fejezzék be a beszállást!" dallam. Nemes egyszerűséggel a két gombot egyszerre megnyomva összenyomott.

Persze ez a mai Magyarországon nem valósítható meg, mert sem az utasok, sem szolgáltatók nem érettek erre. Ha az utasok megbecsülnék a járműveket, vennének jegyet és bérletet, kialakulna a közlekedési kultúra, akkor a másik oldalon állók is nagyobb figyelemmel fordulnának felénk, utasok felé. Csak sajnos erre nem érett a magyar társadalom.

A bejegyzés trackback címe:

https://zsubi.blog.hu/api/trackback/id/tr575500361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása